Stoelen en tafels voor de woonkamer: Op wat moet ik letten?

Het is vaak een lastige opdracht als u een keuze moeten maken welke eetkamerstoel nu best past bij uw eetkamertafel en passen deze beide wel in uw interieur? Als u hier reeds een keuze in hebt is het ook belangrijk om rekening te houden met afmetingen en materialen. Via onze tips proberen we u verder te helpen.

Om de juiste beslissing in stoelen en tafels voor uw woonkamer te nemen is handig om volgende zaken in acht te nemen:

  • Welk budget willen we spenderen?
  • In welke stijl willen we ons meubilair?
  • Uit welk materiaal moet het meubilair gemaakt zijn? Wat zijn daar de voor- en nadelen?
  • Welke afmetingen moeten we rekening mee houden?
  • Wat is de kwaliteit voor de opgegeven prijs?

Welk budget willen we spenderen?

Stoelen en tafels zijn tegenwoordige alom tegenwoordig en kan je makkelijk voor een appel en een ei terugvinden online maar ook in offline winkels. Toch is het belangrijk om rekening te houden met een bepaald budget. Jonge mensen gaan sneller geneigd zijn om weinig budget op te stellen maar toch ergens een soort van designmeubel aan te kopen. Ouderen zullen dan weer iets meer over hebben voor kwalitatievere stoel. Bij Meubelen Palma is het zeer belangrijk dat de klanten geïnformeerd worden wat ze mogen verwachten voor de prijs die ze betalen voor een stoel of tafel.

Merkstoelen zullen vanzelfsprekend meer kosten dan de stoel die aangekocht wordt per container. Dit heeft vooral te maken met het ontwerp van merkstoelen. Hier gaat er een heel proces vooraf beginnende bij een erkende designer die de stoel ontwikkelt, het gebruik van de het soort materiaal, de research en development, … . Vanzelfsprekend straalt zich dat ook uit naar kwaliteit. Een stoel van 50 euro zal niet dezelfde kwaliteit hebben een gelijkaardige stoel van 100 euro.

In welke stijl willen we ons meubilair?

Bij de keuze van stoelen en tafels voor uw woon- of eetkamer speelt de stijl uiteraard een belangrijk uitgangspunt. Moderne designlook, industriële vintage look, klassieke landelijke stijl of Scandinavische stijl. Het is belangrijk om te weten welke richting je wilt uitgaan.

Laat u alvast inspireren door onze verschillende stijlen. 


Uit welk materiaal moet het meubilair gemaakt zijn? Wat zijn daar de voor- en nadelen?

Het materiaal van je stoelen en tafels is een belangrijke keuze. Tafels bijvoorbeeld bestaan uit een onderstel en een tafelblad. Het onderstel kan enerzijds bestaan uit een centrale voet, vooral voor kleinere afmetingen, of anderzijds bestaat het uit een metalen of hout kader. Het blad van de tafel hangt af van welke sfeer u wilt creëren. U kunt kiezen voor melamine die licht in gewicht is, prijsvoordelig is maar minder sterk. Daarnaast kunt u kiezen voor laminaat, dit is ongeveer hetzelfde als melamine maar is sterker, steviger en kost niet zoveel meer, en dan hebt u nog massieve eik of eik fineer. Massieve eik zorgt voor een warm gevoel en kan je overal plaatsen.


Een niet te vergeten en heel belangrijk aspect is de kwaliteit en duurzaamheid van uw stoel of tafel.

Het materiaal van de stoelen is meer uiteenlopender. Denk bijvoorbeeld op voorhand al eens na over hoe je de stoelen wit gaan gebruiken. Stoelen in kunstleder of stof zorgen voor een zachte, elegante en warme zitting, maar zijn dan weer moeilijker te reinigen in vergelijking met kunststof zitschelpen.

Welke afmetingen moeten we rekening mee houden?

Afhankelijk van de beschikbare ruimte zal de afmeting van u meubilair een rol spelen. Stoelen met armleuning komen breder uit dan stoelen zonder armleuning. Ook de afmeting van de tafel speelt een rol. Afmeting van 120 voor 2 stoelen, 180 voor 3 stoelen of 220 voor 4 stoelen aan de lange zijde te plaatse. Het is belangrijk dat je minimum 50 cm rekent voor stoelen zonder armleuning en 60 cm voor stoelen met armleuning. Ook de zithoogte van de stoel en hoogte van de tafel spelen een rol. De standaardhoogte van de meeste tafels is 75 cm. Voor stoelen is de standaard zithoogte 45 cm.

Wat is de kwaliteit voor de opgegeven prijs?

Een niet te vergeten en heel belangrijk aspect is uiteraard de kwaliteit en duurzaamheid van uw stoel of tafel. Als uw stoelen elke dag intensief gebruikt worden is het aangeraden om een stevige stoel te kiezen die tegen een stootje kan. Het laatste wat je wilt is een stoel aankopen die na een jaar reeds vervangen moet worden. Het materiaal van de stoel is dus zeer belangrijk en dan komen we terug op de prijs.

Voor kwaliteit betaalt u uiteraard meer en dat is maar logisch ook. Gekende merken werken uitsluitend met kwaliteitsvolle materialen zoals de keuze van het kunstleder of de manier waarop het frame gemaakt is. Als u stoelen heeft waarvan het kunstleder na een jaar reeds afpelt dan heeft u wellicht een stoel aangekocht van een mindere kwaliteit. Bij Meubelen Palma zorgen we er altijd voor dat u goed geïnformeerd bent vooraleer u een meubelstuk aankoopt.